Wenneker Hoveniers | Zelhemseweg 26 | 6999 DP Hummelo | T 0314-36 66 28

Tuintips

VerticulerenMos in het gazon:
Graspartijen met veel mos worden het best in het voorjaar geverticuteerd. Het is weliswaar een ernstige ingreep, maar ze is effectief. Verwijder na het verticuteren het onkruid en mos en strooi kalk over het perceel. Kale plekken zaait u in met graszaad.
Graag help ik u bij deze klus.

Mollen in het gazon:
Graaf in de loop van de mollengang 3 lege bierflesjes naast elkaar in. De bovenkanten blijven 2 cm. boven de grond. Door het geruis verdwijnt de mol.

Hagen recht knippen:
Een haag recht knippen is niet gemakkelijk, maar wanneer u uw ogen houdt op het einde van de haag, of de plek waar u naar toe wilt, dan gaat het een stuk beter. Een elektrische of met een benzinemotor aangedreven heggenschaar met een groot blad vergemakkelijkt het recht knippen ook. Mocht het toch niet lukken dan neem ik het haag knippen graag van u over.

Groene bestrating:
Strooi op de groene aanslag op een zomerse dag schoonmaakazijn. De aanslag verschrompelt hierdoor. U hoeft alleen de restjes te verwijderen met een schrobbezem. Ga groene aanslag niet meteen met een hogedrukspuit te lijf. Hierdoor verwijdert u de beschermende toplaag van sierbestrating en krijgt groene aanslag de kans zich beter te hechten aan het materiaal.

Bladluizen:
Steek bij elke potplant een paar lucifers met de knop naar beneden in de grond. De zwavel in de grond houdt bladluizen op een afstand. Een teentje knoflook in de grond helpt ook.

Mieren overlast:
Mieren houden niet van koper dus u kunt wat 5 cent muntjes plaatsen of een koperdraad spannen op de plek waar ze het huis binnen komen.
De ingang van hun nest inspuiten met glassex werkt ook prima.
Nog een manier is het planten van lavendel, goudsbloemen, afrikaantjes of bieslook op de plaatsen waar de mieren binnen komen ze zullen daar dan niet lang meer blijven.

Katten overlast:
Strooi wat koffiedik tussen uw planten en de katten zullen dankzij de geur wegblijven.

Groene container:
Spuit de groencontainer zomers met azijn in en u heeft geen last meer van ongedierte.

Houtworm:
Leg wat eikels in het kastje waar volgens u houtworm inzit. De houtworm zal in de eikel kruipen en u kunt de eikels weghalen en vervangen door nieuwe eikels totdat er geen houtworm meer inzit.

Anjers:
Anjers blijven langer mooi op de vaas wanneer u een flinke scheut 7-Up bij het water voegt.

Muggen:
Plant lavendel en citroengeraniums bij het terras en de muggen blijven weg.

Druivenstruiken:
Druivenstruiken zijn gek op kalk. Vermaal eierschalen en strooi dit regelmatig op de aarde boven de wortel van de plant. Uiteraard kunt u ook kalk gebruiken uit zakken. Plant een druivenstruik altijd in een zonnig gelegen gedeelte van uw tuin.

SnoeienRozen:
Rozen die op de vaas staan kunt u een oppepper geven door een aspirientje in het water op te lossen.
De doornen verwijdert u gemakkelijk door er een wasknijper op te zetten. Zet de knijper rond de steel en rits deze naar beneden.

Bloembollen:
Bloembollen kunnen het best voor de vorst in de grond.

Hortensia:
Een hortensia wordt zo min mogelijk gesnoeid, maar als de struik toch te groot wordt kan hij het beste in maart of april worden gesnoeid. Hydrangea 'Annabelle' kan wel jaarlijks worden gesnoeid tot ongeveer 20-30 cm. boven de grond.